Üzemi tűz után dunai védekezés: az ENSZ-nek is bizonyítottak a FER tűzoltói

 

Különleges katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a Dunai Finomítóban. A helyi FER Tűzoltóság az Érd Hivatásos Tűzoltóparancsnoksággal és az Országos Vízügyi Főigazgatósággal együttműködve többek között az ENSZ élővízvédelmi munkacsoportjában dolgozó szakembereknek mutatta meg, milyen módszerekkel dolgoznának egy káresemény során.

 

A napot a Színházteremben kezdték a résztvevők, ahol a Belügyminisztérium magas rangú képviselői mellett Huff Zsolt, a Downstream MOL ügyvezető igazgatója mondott köszöntőt. A finomítót Bakonyi József, az Üzemeltetés MOL vezetője mutatta be röviden, majd Pimper László, a FER Tűzoltóság ügyvezető igazgatója ismertette a gyakorlat feltételezett alaphelyzeteit. Mielőtt beindultak volna a történések, a vendégek megtekintették a gyakorlat során használt gépjárműveket és eszközöket a FER laktanya előtti parkolóban.

 

A szcenárió első fele az AV-3 üzemben kapott helyett, a feltételezés szerint először egy csőrepedés következtében gudron került a szabadba az üzem szivattyúterében. A hibát észlelő üzemi személyzet természetesen azonnal jelezte a problémát a FER-nek, akik habtakarás alkalmazásával próbálták elejét venni a tűznek. A gyakorlat forgatókönyve szerint ez csak részben sikerült: tűz ütött ki (természetesen továbbra is csak elméletben, a rendezők gőzzel szimulálták a füstöt), amelyet a FER az időközben szintén a helyszínre érkező érdi tűzoltók segítségével fékezett meg.

 

A nap második felében az elképzelés szerint a sok eső okozott gondot: a szénhidrogénnel szennyezett víz a csapadék mennyisége miatt átbukott a védőgáton, és a Dunába került. A tűzoltók és a vízvédelmi szakemberek együttműködve a vízből vett minták folyamatos ellenőrzése mellett tették vízre a védekezéshez szükséges eszközöket, így gyakorolva az ilyenkor szükséges eljárásokat.

 

A sikeres gyakorlat a külföldi és hazai szakemberek, illetve a védekezésben résztvevő egységek számára is sok tanulsággal szolgált, a közben született fényképek és videók pedig az ENSZ különböző bizottságait és munkacsoportjait bejárva messze viszik majd a MOL, a Dunai Finomító, és természetesen a FER hírét is.

 

Forrás: MOL epanoráma