Sikerrel vizsgáztak és gyakorlatoztak az algyői tűzoltók

2018. április 19. 9:00 - Kolbert András

 

​A FER Tűzoltóság algyői és a Szegedi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság egységei március végén és áprilisban több közös gyakorlatot is tartottak, melyek célja az ipari környezetben bekövetkező eseményekre való felkészülés, illetve egymás speciális eszközeinek megismerése volt.

 

Március 29-én a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ellenőrző gyakorlatot tartott az Algyő Főgyűjtő üzemben. A gyakorlat forgatókönyve szerint a T1001-es tartály és annak felfogótere gyulladt ki. A szimuláción az algyői létesítményi tűzoltók mellett a szegedi, kisteleki, makói és hódmezővásárhelyi egységek is részt vettek, összesen 13 járművel. A gyakorlat során az ellenőrök a beavatkozásban részt vevők komplex események kezelésével kapcsolatos szakmai felkészültségét vizsgálták, és végeredményben elégedettek voltak a tűzoltók szakszerű beavatkozásával és összehangolt munkájával. Sikeresen vizsgázott a tavaly felújított tűzivíz rendszer is, melyet a valós terhelésnek megfelelő vízelvétellel teszteltek le.

 

Április második hetében aztán három délelőttön át az algyői és a szegedi tűzoltók közösen készültek fel olyan eseményekre, melyek a csővezetékeken következhetnek be. A helyszín ezúttal az ipartelepen az E-10, Főgyűjtő és Gázüzem üzemközi vezetékei voltak. Mindhárom napon egy sérült csővezetékből kiáramló anyag okozta veszélyhelyzetet kellett megoldani. A beavatkozás során habsugarakkal biztosították a helyszínt, majd gáztömör védőruházatban csőbilincset helyeztek fel a sérülésre, így szüntetve meg a veszélyes anyag kiáramlását.

A gyakorlaton egy erre a célra készített, vízzel működő szimulációs eszközt alkalmaztak, amelyen a feltételezett körülményeknek megfelelően gyakorolható a csőbilincsek helyes használata.

 

Forrás: MOL epanorama