A FER Tűzoltóság Zalai Finomítóban szolgálatot teljesítő tűzoltásvezetői új gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművet vehettek át és állíthattak készenlétbe 2018. január 12-én.

 

A tűzoltó gépjármű alapját egy CITROËN JUMPER zárt felépítményű gépjármű adja, mely 3 fő tűzoltó, 600 liter oltóvíz, 60 liter habképző anyag és különböző védő- és mentőfelszerelés szállítására alkalmas.

A tűzoltó technika részét képezi egy Rosenbauer OTTER PFPN 5-600 típusú kismotorfecskendő, melynek maximális teljesítménye 500 liter/perc, 6 bar nyomásérték mellett. A szivattyú egyaránt képes tartályról és tűzcsapról vizet és habot adni a gyorsbeavatkozón, valamint egy „B” alapvezetéken keresztül.

A málházott szakfelszerelések és egyéni védőeszközök könnyen elérhető módon kerültek elhelyezésre úgy, hogy a ki- és berakodás egyszerűen végrehajtható legyen. A felszerelések a felhasználásuk alapján csoportosítottak. A málhatér belső világítását beltéri lámpák biztosítják.

 

A jármű külső megjelenésében igazodik a FER Tűzoltóság már meglévő gépjárműveinek arculatához.

 

Az új gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművel nagymértékben sikerült növelni a Zalai Finomító létesítményi tűzoltóságának elsődleges beavatkozási képességét, mely elősegítheti a kezdeti eseményeknél történő hatékony beavatkozást, ezzel a keletkező kárérték csökkentését.