Tűzoltó gépjármű átadás, közgyűlés és szakmai nap

2016. április 27-28-án került sor a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LTSZ) 2016. évi közgyűlésére és idei első szakmai napjára Komáromban és Tatán. A szakmai nap részét képezte a nemrég érkezett új komáromi tűzoltó gépjármű ünnepélyes átadása is.

A rendezvény első napján a komáromi Cathedra Oktatási Központban a részt vevők Végh Zoltán telepvezető előadásában tájékoztatást kaptak a komáromi MOL Bázistelep működéséről, majd Cserna András, létesítményi tűzoltóparancsnok mutatta be a FER Komárom létesítményi tűzoltóság történelmét, működését és eszközeit. A bemutató végén Bakai Levente a Hesztia Kft. képviseletében az új komáromi gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjármű legfontosabb műszaki paramétereit ismertette a megjelentekkel.

A nap fénypontjaként a komáromi létesítményi tűzoltóság tűzoltó laktanyájában Csala Attila, a MOL Nyrt. FF&EBK igazgatója adta át ünnepélyesen az új, Mercedes-Benz Arocs Rosenbauer ULF4000/800/500 típusú kombinált gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművet Cserna Andrásnak, a FER Komárom létesítményi tűzoltóparancsnokának. Az átadás után a megjelentek működés közben is láthatták a KAT/1 hívónévre hallgató tűzoltó technikát. A rendezvényen részt vevőket köszöntötte és az új járművet méltatta Németi István tű. ezreden, Komárom-Esztergom megye katasztrófavédelmi igazgatója és Dr. Molnár Attila, Komárom város polgármestere is.

A délután során immár tatai helyszínnel sor került az LTSZ 2016. évi közgyűlésére, és Herceg Zsolt személyében a tavaly megüresedett alelnöki pozíció is betöltésre került. A közgyűlés részeként LTSZ érdemérmeket adott át a szövetség elnöke, Udvardi Sándor. A közgyűlésen részt vett Dobson Tibor tű. dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM OKF Tűzoltósági Főosztály főosztályvezetője.

A rendezvény második napja szintén Tatán zajlott, ahol számos érdekes előadást hallgathattak meg a résztvevők, melyek fókuszában elsősorban a veszélyes körülmények között végzett munkák szabályai, illetve a speciális igényekre készített tűzoltó gépjárművek voltak. Bemutatásra került a FER Tűzoltóság új százhalombattai bevetésirányító gépjárműve, a nemrég beszerzett Renault konténerszállító és a szajoli tűzoltóság gyorsbeavatkozó tűzoltójárműve is. A résztvevők megtekinthették a Dräger Safety Hungária Kft. által készített, beszállásos munkák és mentési műveletek szimulálására használt teherautóját is.