Tűz és gázkifúvás elhárítva - jól sikerült az ellenőrző gyakorlat az algyői gázüzemben

2016. február 25. 14:00 - Lőrinc Hajna

 

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (CSMKI) ellenőrizte az algyői FER Tűzoltóságot, továbbá a szegedi és a hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó parancsnokságot. A gyakorlat kiválóan sikerült.

Február 18-án tartott gyakorlat célja az algyői FER Tűzoltóság, valamint a szegedi és a hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság tűzoltóinak ellenőrzése volt. A gyakorlaton résztvevő üzemi dolgozók, létesítményi tűzoltók és hivatásos tűzoltók nem ismerték előre a gyakorlaton feltételezett vészhelyzetet, és a gyakorlat időpontját sem. A valós esemény bekövetkeztéhez hasonlóan kellett a döntéseiket meghozni, intézkedéseiket megtenni.

A feltételezett esemény az volt, hogy az egyik toronynál a forróolaj kör vezetéke kilyukadt, a kiáramló éghető anyag 800 m2-en szétterülve begyulladt. A tűz miatt gázkifúvás is kialakult, ami szintén begyulladt. Ráadásul a kiáramló forróolaj kiszakaszolását  manuálisan kellett elvégezniük. A beavatkozásra korlátozott (éjszakai) látási viszonyok között, szemerkélő esőben került sor.

A létesítményi tűzoltók és a hivatásos egységek közötti együttműködés megfelelő volt, az egységek a kapott feladatokat szakszerűen, pontosan és gyorsan hajtották végre. A CSMKI főfelügyelője Hallai Zsolt tű. alezredes értékelte a gyakorlatot, elmondta, hogy a résztvevők a rendkívüli terhelést jól viselték, és sikeresen oldották meg a felmerülő problémákat. Az alkalmazott taktika a feltételezett esemény felszámolására alkalmas volt.

A CSMKI minden második évben tart úgynevezett megyei ellenőrző gyakorlatot a létesítményi tűzoltóság beavatkozási képességének felmérésére. A gyakorlatok során olyan események bekövetkezését feltételezik, melyek megoldására legalább 4-5 tűzoltó egységre van szükség, így nemcsak a FER Tűzoltóság tűzoltóit, hanem a hivatásos egységeket is ellenőrzik. Kiemelt szempont a létesítményi- és a hivatásos tűzoltók együttműködése, ami - köszönhetően az év közben tartott közös gyakorlatoknak - ezúttal is kiválóan sikerült.

 

Forrás: MOL Epanoráma