Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 8. Nemzetközi Konferenciája

 

Kétévente kerül megrendezésre az „Ipari Létesítményi Tűzoltóságok Nemzetközi Konferenciája”, 2015-ben immár a 8. alkalommal.

Az eseményt Csala Attila, a MOL Magyarország FF-EBK szervezetének vezetője nyitotta meg a közel másfélszáz vendégnek, majd Dr. Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője beszélt Magyarország tűzvédelmi rendszeréről nyitó előadásában.

Az első napon, a délelőtt folyamán előadás hangzott el az idei év egyik sikeres beavatkozásáról, mely áprilisban, Miskolcon lett végrehajtva. Egy butángázt tartalmazó vasúti tartálykocsi borult fel, és a kárelhárítás során jól vizsgázott az újonnan kifejlesztett és készenlétbe állított gáz-vészátfejtő berendezés, melynek segítségével a sérült vagon tartalmát biztonságosan sikerült átfejteni egy másik tartályvagonba, megakadályozva  a veszélyes anyag kikerülését.

Jaroslav Vynal a HFS távolsági tűzivíz szállítás mobil eszközrendszerét érintő legújabb fejlesztéseikről beszélt, Stefan Denker pedig a nagy múltú Draeger cégnek azokat a termékeit mutatta be, melyek a kommunikációt segítik füstben, háttérzajoknál, és egyéb, egymás megértését nehezítő körülmények esetén. Martin Hough a Coolfire technológiával ismertette meg a hallgatóságot.

A konferencia első napja érdekes bemutatóval zárult. A vendégeket busz szállította Szolnokra, ahol a MOL-csoport KTD szakemberei gázkút oltását végezték. A gyakorlat során egy gázkút kitörés eloltása, és a kút „kitörés gátló” szerelvénnyel való elfojtása volt a feladat. A gyakorlat mindkét esetben jól sikerült, a végrehajtásban résztvevők nagy magabiztosságról tettek tanúbizonyságot.

A szakmai fórum 2. napja további érdekes előadásokkal folytatódott. Kiemelendő közülük a fluortartalmú habanyagok használatának korlátozásához kapcsoló előadások, valamint a ZIKUN cég tűzoltó járműre építhető turboreaktív oltóeszközét, a Trelleborg DryFoam nevű oltóanyagának továbbfejlesztését, illetve a SAFER Systems bevetés irányítást támogató szoftverét bemutató előadások.

A konferenciára Európán kívül az Egyesült Államokból, Japánból, Szaúd-Arábiából és Dubaiból érkeztek résztvevők, így jó alkalom volt arra, hogy a szakemberek képbe kerüljenek a legújabb fejlesztésekről, és szorosabbá fűzzék szakmai kapcsolataikat. Ennek megfelelően a rendezvény igen jó hangulatú és konstruktív volt, az eredmények, lehetőségek feldolgozása pedig a résztvevők és a szervezők jövőbeli feladata lesz.