Krízishelyzet szimulációt tartottunk Százhalombattán

 

2015. május 20-án a MOL, a Petrolszolg Kft. és a FER Tűzoltóság szakemberei vasúti baleset szimulációt tartottak Százhalombattán. A szakemberek egy cseppfolyós PB-gázt szállító tartálykocsi szervezett vészhelyzeti mentése során mutatták be az Európában egyedülálló gyorsasággal bevethető mobil vészátfejtő rendszert.

​Szakembereink két év alatt közel 120 millió forintért fejlesztették ki a berendezést, amely már éles helyzetben is jól szerepelt. Alkalmazásával a közelmúltban közel 50 tonna robbanásveszélyes cseppfolyós gázt távolítottak el egy sérült tartálykocsiból, ezzel megvédve Miskolc környékét a balesettől. 

A Százhalombattán állomásozó berendezés egyedülálló a régióban, de még Európában sincs ilyen komplex rendszer. Legnagyobb előnye, hogy gyorsabb mentést tesz lehetővé, mint más gázátfejtő eszközök, s a baleset helyszínére szállítva szinte bárhol bevethető.

A berendezés első éles bevetése április elején volt. Ekkor a miskolci rendező pályaudvaron felborult egy izobutánt szállító vasúti tartálykocsi. A baleset kora reggel történt a miskolci rendező pályaudvaron. A mentést az OKF felkérésére a MOL és a FER Tűzoltóság a Petrolszolg-gal együttműködve végezte. Az elhárítás során bevetették a vészátfejtő rendszert, a mentésnek köszönhetően elhárult a veszély.

„A biztonságra nagyon komoly hangsúlyt fektetünk. Azon dolgozunk, hogy minél innovatívabb eszközöket és módszereket dolgozzunk ki, amelyek segítségével a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudunk elhárítani minden veszélyt. Erre jó példa az Európában is egyedülálló gáz vészátfejtő rendszerünk, mobilitásának köszönhetően az egész ország területén megvédhetjük a lakosságot." – nyilatkozta Pethő Zsolt MOL Magyarország Kereskedelem és Feldolgozás ügyvezető igazgatója.

Szerző: Szluha Krisztina

Társasági Kommunikáció MOL munkatárs

Krízishelyzet szimulációt tartottunk Százhalombattán