Fasimon Sándor díjakat adott át a vasúti tartálykocsi átfejtésben résztvevőknek

Április 2-án felborult egy vasúti tartálykocsi Miskolc rendező pályaudvaron. A kollégák összehangolt munkájának és az új fejlesztésnek köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy veszélyes anyag kerüljön a környezetbe.

A vészátfejtésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégáknak Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója április 29-én oklevelet nyújtott át. A kitüntetettek között volt Duránszkai János és Megyeri János a MOL Logisztika, Balla Szilárd és Zámbó István Attila a FER, illetve Barics Tamás és Major Gábor a Petrolszolg – mindannyian a MOL Magyarország – munkatársai.

Fasimon Sándor köszöntőjében elmondta: „A miskolci pályaudvaron példát mutattatok bajtársiasságból, csapatmunkából, összehangoltságból és nem utolsó sorban professzionalizmusból. Megmutattátok, hogy veszélyhelyzetben nincs helye a késlekedésnek és csaknem 24 órán át szakszerű munkát végezve elhárítottátok a veszélyhelyzetet.".

Miskolc rendező pályaudvaron 2015. április 2-án hajnalban, 47 tonna butángázt tartalmazó vasúti tartálykocsi siklott ki és borult fel. A veszélyes anyag a MOL tulajdona volt, de a baleset a MÁV hatáskörében történt. A megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérésére a MOL, a FER és a Petrolszolg szakemberei kivonultak a helyszínre, ahol első alkalommal vetették be élesben az újonnan kifejlesztett, tavaly üzembe helyezett mobil vészátfejtő berendezést. A FER Kft. elszállította a berendezést a százhalombattai készenlétben tartási helyéről Miskolcra, ahol a Petrolszolg Kft. kijelölt szakembereivel közösen letelepítették, összeszerelték, és beüzemelték, a Logisztika algyői PBTT szakemberei pedig a berendezés segítségével a sérült vasúti kocsiban lévő anyagot 3 ciklusban átfejtették üres tartálykocsikba.

Mit érdemes tudni erről a mobil LPG vészátfejtő berendezésről? A MOL gázüzemeiben gyártott főbb termékcsoportok (PB, autógáz, propán, bután pentán) szállítása töltő telephelyeinkről a végfelhasználás helyszínére tankautóval, illetve vasúti tartálykocsiban történik. Mivel a szállítás során  a legnagyobb körültekintés ellenére sem kizárható rendkívüli események előfordulása, a MOL a biztonságot és a környezet védelmét szem előtt tartva, hat hónapos tesztfázist követően 2014 év elején üzembe helyezte a Magyarországon egyedülálló technikának számító mobil vészátfejtő berendezést. Az eszköz elkészítése és fejlesztése a MOL Logisztika, EBK és FER saját munkavállalóinak kreativitását dicséri, és ilyen védelmi és katasztrófa-megelőzési technikával csak a MOL rendelkezik a gáztermékek piacán működő társaságok közül.

A cseppfolyós gáztermékek átfejtésére kifejlesztett berendezés tehát tökéletesen ellátta feladatát első éles bevetésén. A komplex folyamatok végrehajtása és több szervezettel, hatósággal történt együttműködés egy előre leegyeztetetett és koreografált gyakorlat olajozottságával működött. A MOL, a Petrolszolg, a FER Tűzoltóság, a Katasztrófavédelem, a Rendőrség valamint a MÁV összehangoltan, szakszerűen járt el, így semmilyen további anyagi, vagy környezeti kár, illetve személyi sérülés nem következett be.

Szerző: Lőrinc Hajna

           MOL, Belső kommunikáció munkatárs