Lezárult a tűzoltásvezetői képzés a FER Tűzoltóságnál

 

2014. november 21-én lezárult az a 44 alkalomból álló, több mint egy évig tartó képzéssorozat, mely a MOL Nyrt. támogatásával, és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság valamint a FER Tűzoltóság közös szervezésében került végrehajtásra. A továbbképzésen a hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok tűzoltásvezetői állományából 686 fő vett részt.

A továbbképzés célja a szénhidrogének jelenlétében történő tűzoltói beavatkozásokra való felkészítés volt, melynek keretében a tűzoltásvezetők megismerték többek között a tartálytüzek oltásának és a gázbalesetek kezelésének legfontosabb tűzoltástaktikai szabályait, valamint gyakorolták a vasúti tartálykocsikon keletkező tüzek, a gázfáklya tüzek és a nagyfelületű tócsatüzek „biztonságos” oltásának fortélyait.

Az elméleti foglalkozásokra a FER százhalombattai tűzoltó laktanyájában, a tűzoltási gyakorlatokra a FER Dunai Finomítóban lévő tűzoltó gyakorlópályáján került sor.

A továbbképzés szükségességét indokolta, hogy az elmúlt években többszáz olyan tűzoltói beavatkozásra került sor hazánkban, amelyet a hivatásos tűzoltóságok egységei szénhidrogének jelenlétében hajtottak végre. A most lezárult képzéssorozat hozzásegíti őket az ilyen események eddiginél is szakszerűbb és biztonságosabb kezeléséhez.