Érdemérem az árvízi védekezésben végzett munkáért

2013. július 22-én Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere érdemérmet adományozott a FER Tűzoltóságnak, több más cég és szervezet mellett, az árvízi védekezésben végzett munkájáért és helytállásáért.

 

„Július 22-én a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban régi ismerősként gyűltek össze mindazok, akiket idén júniusban egy közös ügy, az árvíz elleni védekezés hozott össze.

Vezér Mihály polgármester azokat a hivatásos szerveket, cégeket és alapítványokat hívta meg, akik regisztrálták magukat az árvíz alatt a Polgármesteri Hivatalban. A városvezető rögtön az ünnepség legelején kihangsúlyozta, hogy tisztában van azzal, hogy számtalan olyan magánszemély van, akiket a jószándék vezérelt a gátakra, s a vészhelyzetben már nem maradt idő arra, hogy adminisztráljanak. Ettől függetlenül óriási hála és tisztelet illeti őket is, hiszen fáradtságot és időt nem kímélve naponta több százan dolgoztak a védműveken, hogy megvédjék Százhalombattát az árvíztől.

 Napjainkban sokszor kerülünk váratlan, gyors reagálást igénylő helyzetbe, azonban az elmúlt időszakhoz hasonló vészhelyzettel ritkán találjuk szembe magunkat. Az árvízi védekezés ideje alatt a természet nemcsak kiszámíthatatlanságát mutatta meg, hanem az emberi összefogás jelentőségét is felerősítette. A polgármester hozzátette, hogy fantasztikus érzés volt látni, miként mozdul meg együtt a város. Százhalombatta újra bebizonyította, hogy itt nemcsak laknak, hanem közösséget alkotva élnek az emberek. Az a több mint százharmincezer homokzsák, amit napi átlagban háromszáz önkéntes töltött meg két és fél ezer tonna homokkal, majd vállalva, hogy a napi megfeszített munkát követően, éjszaka éberen őrzi a közel 2 km hosszú gátszakaszt, illetve a gátak mellett esetlegesen felbukkanó buzgárokat bizonyítja, hogy a bajban Százhalombatta lakosaira mindig, mindenkor lehet számítani. Vezér Mihály ugyanakkor bízik benne, hogy hasonló bizonyságtételre hosszú évtizedekig nem lesz szükség, mivel a Képviselő-testület – javaslatára még a júniusi ülésén úgy döntött, hogy végleges gátat épített az Óvárosban.

„Ez a munka becsületére vált mindenkinek, akár hivatásánál fogva kötelessége, akár emberi jószándék vezérelte a gátakra. Csak így sikerülhetett megakadályozni, hogy a víz elöntse a veszélyeztetett otthonokat és épületeket. A százhalombattaiak összefogásának, egy emberként történő helytállásának eredményeként a városban nem alakult ki nagyobb katasztrófahelyzet, ezért a védekezés valamennyi résztvevőjét elismerés illeti” – zárta gondolatait a polgármester, majd átadta az erre az alkalomra készült emlékplaketteket.”

 

Forrás: Százhalombatta Hivatalos Oldala, http://www.battanet.hu/arhullam-utani-koszonet/